תוכנית לידה - מדוע היא נדרשת?
למה זה טוב?
המטרה העיקרית של תוכנית הלידה היא להזכיר לך כיולדת מה חשוב לך בלידה בלי להידרש להמון הסברים ומילים בזמן שאת הכי פחות מסוגלת לתת אותם. זה בדיוק המקום להידרש למלווים שאת רוצה שישהו לצדך בזמן הלידה, לתהליך הלידה שאת מבקשת לעבור ולשאיפות שלך עבור התהליך הזה; כתיבת תוכנית לידה גם מאפשרת לך לארגן את סדר העדיפויות הפרטי שלך בכל מה שקשור ללידה ולהתרכז בפרטים הכי משמעותיים עבורך בתהליך (נגיד, דעתך על אפיזיוטומיה ומדיניות אפס הפרדה – כן; פסקול לידת לווייתנים ברקע – פחות).
האם כדאי לי להכין תוכנית לידה?
תוכנית לידה מיועדת בעיקר ליולדת ופחות לצוות הרפואי. תוכנית הלידה היא אישית ומיועדת להזכיר לך איך את רוצה שהלידה שלך תתנהל.
כמה אישית? מאוד.
לא יעזור לך להשתמש תוכנית לידה מהאינטרנט או אפילו תוכנית לידה שעבדה נפלא בשביל חברה שלך. כל יולדת היא עולם ומלואו וכל לידה היא עולם ומלואו; הגוף שלכן שונה והיכולת שלכן לנהל אותו היא שונה. גם האופן בו כל יולדת עושה זאת הוא שונה, וכך גם בציפיות שלכן מהלידה או ההגדרה שלכן למינוח "חוויית לידה חיובית". את בהחלט יכולה להיעזר בתוכנית לידה של חברה או בכאלה שראית באינטרנט כדי, למשל, לסנן לעצמך את הנושאים שאמורים לעלות בה ולוודא שלא פספסת שום דבר שחשוב לך, אבל התוכנית עצמה והתוויית מהלך הלידה הרצוי לך – כולן שלך.
לצוות הרפואי, לעומת זאת, תוכנית הלידה הכתובה שלך פחות קריטית. לא בגלל שאין להם עניין במה שאת רוצה, אלא פשוט בגלל שבמהלך משמרת עמוסה במיון יולדות ובחדר לידה לא תמיד יימצאו לצוות הפניות והזמן להתעמק בתוכנית לידה כתובה. חברי הצוות הרפואי מתעניינים ברצונות שלך אבל יהיה להם קל יותר לבוא לקראתך אם תתקשרי את הרצונות הללו במילים ובמעשים בעת הלידה עצמה: לדוגמה, אם את מעוניינת בלידה טבעית, חשוב שתגידי את זה במילים האלו לצוות הרפואי המלווה את הלידה שלך, כמו גם באמצעות תנועתיות והתמודדות עם הכאבים באופן שמתאים לך.
מתי להכין תוכנית לידה?
בתחילת החודש התשיעי לאחר קורס הכנה ללידה שהבהיר לך את התהליך וגם את הציפיות שלך ממנו. כשאת כבר רואה את סוף ההיריון ולקראת הלידה אבל לא סמוך מדי אליה; את רוצה לכתוב את תוכנית הלידה שלך בראש פנוי מדאגות וגורמים מסיחים, ואלה לא יעמדו לרשותך עם תחילת הלידה. בסופו של דבר, יהיה לך לא מעט לעשות לפני הלידה עצמה: הכנת הבית, התיק, וגם עיסוי פרינאום בשבועות שקדמו ללידה.
תוכנית הלידה כמפת דרכים
מה צריך להופיע בתוכנית הלידה? כל מה שחשוב לך:
- מהלך הלידה המצופה
- מי הם המלווים שיצטרפו אלייך ללידה ומתי
- הטיפול בתינוק מיד לאחר הלידה
- מיהם המלווים
- אופן הטיפול ביילוד, חיסונים, אפס הפרדה וכו'
רשמי רק מה שחשוב. זה לא המקום להאריך במילים - דמייני ראשי פרקים בפתק תזכורת לנושא חשוב עבורך, מעין מפת דרכים המובילה ללידה.
אז מה עושים עם מפת הדרכים הזו בלידה עצמה? קצת כמו מה שעושים עם מפת דרכים כזו בעבודה. לא משנה במה את עובדת, בשלב כלשהו בעבודה בטח נדרשת להכין מפת דרכים לתוכנית יעדים כלשהי, וכנראה שיותר מפעם אחת. ובדיוק כמו בעבודה, גם פה מדובר יותר בדרך כללית ליעד מאשר בצעדים המדויקים שיובילו אותך אליו, ובדיוק מאותן סיבות: כי יש המון גורמים שרלוונטיים לאיך תלדי, חלקם לא ידועים, ורבים מהם לא תלויים בך. הדבר היחידי – והחשוב ביותר – שתלוי בך בהקשר הזה הוא מה לעשות בכל שלב של הלידה, גם אם היא לא מתקדמת באופן שתכננת.
גם אם בסופו של דבר הלידה התקדמה אחרת משתכננת, חשוב שלא תרגישי שלא עמדת בציפיות של עצמך או שחלילה, כשלת. כן, גם אם שום דבר ממה שכתבת בתוכנית הלידה לא יצא אל הפועל. לידה היא תהליך דינמי וחשוב לשמור על ראש פתוח לא רק במהלכה אלא עוד הרבה קודם, כשאת מכינה את תוכנית הלידה שלך. אם הכול הולך כמתוכנן – מה טוב. ואם לא – גם כן טוב. המטרה היא לצאת מחדר לידה עם תינוק בריא לאימא בריאה ואם אפשר, אחרי חוויית לידה חיובית.
זה נחמד כשהכול קורה בדיוק כמו שתכננת אבל שום דבר לא קורה בדיוק כמו שמתכננים. זו הכנה מצוינת ללידה וגם לגידול ילדים. אבל אין שום סיבה שלא תהיה לך חוויית לידה נהדרת גם אם ללידה שלך לא יהיה שום קשר לתוכנית הלידה שהכנת.