מהו עיסוי פרינאום?

לידה הוא דבר מרגש, במיוחד עבור אמהות אשר עומדות בפני לידתן הראשונה. אם את מתכננת ללדת בדרך הטבעית, חשוב שתיהי מוכנה היטב לקראת מה שעומד בפניך. עיסוי פרינאום במהלך ההריון עשוי לסייע בהפחתת כאבי לידה ואף במניעת קרעים.

 עיסוי פרינאום במהלך ההריון הוא דרך לרכך ולהגמיש את תעלת הלידה לקראת התינוק. הזמן הטוב ביותר לקבל עיסוי פרינאום הוא בכל עת החל מהשבוע ה-35 להריון.

 

הפרינאום והלידה שלך

הפרינאום הוא האזור שבין הנרתיק לפי הטבעת. הוא מורכב משכבה דקה של עור ורקמה תת עורית. הפרינאום מתחבר עם שרירי האגן השטחיים, התומכים באיברי האגן כמו המעיים ושלפוחית השתן.

במהלך לידה נרתיקית, שרירי הפרינאום נמתחים ומתרחבים כדי לפנות מקום לתינוק. זה יכול לגרום טראומה לשרירים אלו, ולגרום לקרעים כואבים שעשויים לדרוש תפרים. פגיעה זו נקראת קריעה פרינאלית והיא נפוצה מאוד.

מחקרים מראים [1] כי למעלה מ-85% מהנשים שילדו דרך הנרתיק סבלו מטראומה פרינאלית כלשהי. לכ 25% מנשים אלה נדרשו תפירה[2], שהופך את תהליך ההחלמה לארוך וכואב יותר.

 

 מהם היתרונות של עיסוי פרינאום במהלך ההריון?

 כאב מופחת ולידה מהירה יותר

אזור הנרתיק עובר שינויים רבים לפני הלידה. הגוף משחרר הורמון הנקרא רלקסין[5] לשחרור המפרקים והשרירים עבור לידה קלה. עם זאת, לידת תינוק גדול או לידה בפעם הראשונה מותחת את שרירי הנרתיק עד לגבולותיהם. זה יכול להוביל לפציעות בפרינאום. פרינאום רך וגמיש מסייע ליציאה קלה יותר של התינוק במהלך הלידה, שהופך את תהליך הלידה לקל ומהיר יותר. עיסוי הפרינאום מגביר את זרימת הדם באזור הנרתיק. זרימת דם טובה יותר משפרת את יכולת השרירים להימתח ולהכיל את ראשו של התינוק.

 מפחית אפיזיוטומיה ופציעות

בלידה רגילה, הרופא או המיילדת מנחים את סנטרו וראשו של התינוק אל מחוץ לתעלת הלידה. אך ישנם מקרים בהם הפתח אינו רחב מספיק בכדי להכיל את ראשו או כתפיו של התינוק. במקרים אלו, הרופא מבצע הליך הנקרא אפיזיוטומיה [6]. הרופא יוצר חתך קטן בפרינאום כדי לפתוח את הפרינאום (ציר הנקביים) במהלך דחיפת התינוק.

 עיסוי פרינאום לפני הלידה עשוי למזער את הסיכון לפציעות בפרינאום, במיוחד בקרב אמהות בלידה ראשונה. מחקר מצא כי נשים שעיסו את שרירי הפרינאום לפני הלידה נטו לדרוש פחות אפיזיוטומיה. החוקרים טענו כי עיסוי פריניאלי מסייע בהפחתת האפיזיוטומיות בשיעור של עד ל-16% [7] עבור אמהות בלידה ראשונה. אמהות אשר עיסו את פרינאום לפני הלידה דיווחו על כאבים מופחתים 3 חודשים לאחר תקופת ההחלמה.

 הפחתת הסיכון לקריעה ספונטנית של הפרינאום

קרע פרינאום ספונטני מתייחס לקרע של העור ורקמות רכות אחרות של הפרינאום במהלך לידה נרתיקית. קרע מדרגה ראשונה הוא קריעה קלה של עור הפרינאום. קרע מדרגה שניה כולל את קריעת העור ושריר הפרינאום. קרע מדרגה שלישית כולל את קריעת המזלגון, העור הפריניאלי, רירית הנרתיק, השרירים וסוגר פי הטבעת. קרע מדרגה רביעית כולל את המזלגון, עור הפרינאום, רירית הנרתיק, השרירים, סוגר פי הטבעת ורירית פי הטבעת. עיסוי הפרינאום עשוי להפחית את הסיכון לקריעה ספונטנית של הפרינאום. העיסוי מסייע בלידה מהירה של התינוק ותורם בשמירה על פרינאום שלם [8].

 התאוששות מהירה יותר

לאחר הלידה, רוב הנשים חוות כאבים ונפיחות בפרינאום. ההתאוששות היא איטית יותר אצל אמהות שעברו אפיזיוטומיה. עיסוי פרינאום סדיר לקראת לידה עשוי להאיץ את תהליך הריפוי לאחר הלידה. כאשר הפרינאום רך ואלסטי, השרירים יכולים לעמוד בטראומה הנגרמת כתוצאה מלידת תינוק, ומאפשרים לאם טרייה לחזור לעצמה מיד לאחר הלידה.

 

מה המדע אומר על עיסוי פרינאום

ישנן עדויות מדעיות על יעילות עיסוי הפרינאום במזעור הטראומה האפשרית במהלך הלידה. להלן מספר דוגמאות מתוך מחקרים קליניים רבים המדגימים את יתרונותיו האפשריים:

מחקר משנת 2006 מאת בקמן וגארט מצא כי לנבדקים ללא לידה נרתיקית קודמת (אמהות בלידה ראשונה) אשר עשו עיסוי פרינאום הייתה ירידה של 10% בסיכון לקרעים [9] הדורשים תפרים. החוקרים ערכו 4 ניסויים מבוקרים אקראיים הכללו 2,497 נשים בהריון. החוקרים הגיעו למסקנה כי הסיכון לאפיזיוטומיה בקרב אמהות בלידה ראשונה ירד ב-16% לאחר עיסוי פרינאום. החוקרים הגיעו גם למסקנה כי הסבירות לטראומה פרינאלית ירדה [10] בנשים אשר עשו זאת באופן קבוע. מחקר [11] מאת עמנואל אוניבוצ'י אוגווו ואח'. בדק את יתרונות עיסוי הפרינאום. המחקר הראה כי לנשים אשר עשו את העיסוי יש שכיחות מופחתת לאפיזיוטומיה. החוקרים ממליצים להוסיף עיסוי פרינאום כחלק מהטיפול השגרתי לפני הלידה בהריון ראשון כדי למזער את הטראומה הפרינאלית במהלך לידה נרתיקית.

 מחקר נפרד [12] אישר כי "נשים שלא עברו לידה נרתיקית קודמת ושביצעו עיסוי פרינאום בחודש האחרון להריון חוות פחות טראומות לידה של הפרינאום, בעיקר בשל הפחתת האפיזיוטומיות, לעומת אלו אשר לא ביצעו את העיסוי".

 

 כיצד לבצע עיסוי?

 עיסוי פרינאום בשיטה המסורתית

את יכולה לעשות עיסוי פרינאום בעצמך או לתת לשותף שלך לעשות את העיסוי עבורך. נסי לעשות את העיסוי במהלך או אחרי אמבטיה או מקלחת, בדיוק כאשר כלי הדם שלך מורחבים במלואם.

 להלן ההוראות כיצד לבצע עיסוי פרינאום בעצמך בשיטה המסורתית:

 

 

שלב 1:
היכנסי למצב נוח. אם את שוכבת, הרימי את הרגליים באמצעות כריות תומכות ושמרי את הברכיים כפופות. אם את יושבת, נסי להתכופף מטה עם הגב על לקיר לתמיכה. את יכולה גם לנסות לשבת על שרפרף עבור העיסוי. את יכולה לעשות את העיסוי ביד אחת או בשתי הידיים.

 

 

 

שלב 2:
מזגי כפית משמן העיסוי האהוב עליך ותמרחי על כל קצות האצבעות והאגודלים. הניחי אגודל אחד או את שניהם על הדופן האחורית של הנרתיק כאשר האצבעות מונחות על פני הישבן.

 

 

שלב 3:

לחצי והזיזי את האצבעות כלפי מטה לכיוון פי הטבעת בתנועה קצבית ועדינה. הכניסי את האצבע המורה או האצבע האמצעית שלך לנרתיק, והניחי את כפות הידיים כנגד הרגל הפנימית.

 

 

 שלב 4:
במידה ואת עושה את העיסוי בפעם הראשונה, דמייני כי פתח הנרתיק שלך הוא פני שעון. משכי את שתי האצבעות כלפי מטה לשעה 6 ואז מתחי כלפי חוץ ל-3 באמצעות לחץ עדין. חזרי על כך 20 עד 30 פעמים ולאחר מכן חזרי על כך שוב בצד הנגדי, 6 ל-9.

 

כאשר את מעסה את החלק הפנימי של הנרתיק, את תרגישי את העור מחוץ לנרתיק נמתח. השתמשי בלחץ עדין בזמן שאת מעסה את הפרינאום. התמקדי בתנועות קצביות של האצבעות ונשמי פנימה והחוצה לעומק כדי להירגע ולמתוח את השרירים. זה רגיל להרגיש תחושת צריבה קלה במהלך הניסיונות הראשונים. אך העיסוי לא אמור לכאוב.

עסי את הפרינאום במשך חמש דקות פחות או יותר. הוסיפי שמן העיסוי לפי הצורך. יש לעסות את ציר הנקביים לפחות פעמיים בשבוע.

 

עיסוי פרינאום בשיטה חדשנית (פרימאם)

 פרימאם מאפשר לעשות עיסוי פרינאום לגמרי לבד, ללא עזרה מבני זוג וללא צורך בגמישות יתרה. הוא מאושר לשימוש על ידי ה -FDA  בארה"ב, ה-CE  באירופה, ומשרד הבריאות בישראל.

השימוש בפרימאם פשוט. השימוש בו כולל שלושה שלבים עיקריים:

שלב 1

משמנים את המכשיר – ניתן לשמן את המכשיר באמצעות שפיכת שמו עיסוי לעלה הייעודית או שימוש קצה המכשיר באמצעות האצבעות.

 

שלב 2

ביצוע עיסוי פרימאום – מכשיר הפרימאם מוכנס לפתח הנרתיק עד לעומק של 5 ס"מ לכל היותר. העיסוי מתבצע בתנועות מטוטלת בדומה לעיסוי המסורתי. העיסוי מרכך את הרקמה ומכין אותו בצורה מיטבית ללידה.

 

שלב 3

הכנה לפעם הבאה

המכשיר נשטף במים וסון, מיובש ומאוכסן עד לשימוש הבא.

 

לפרטים מלאים על השימוש בפרימאם לעיסוי פרינאום, הקליקי כאן.

 

טיפים וטכניקות לעיסוי פרינאום

 תרגישי בנוח

נוחות עוזרת לך להגיע לפרינאום בקלות. שהייה נוחה לפני העיסוי ובמהלכו היא המפתח להרפיית שרירי הפרינאום.

השתמשי במים חמים

שימוש במים חמים תורם לעיסוי מרגיע. מים חמים עוזרים לרכך ולשחרר שרירים מתוחים. את יכולה להתרחץ באמבטיה חמה במהלך העיסוי או לפניו או להניח קומפרס חם על הפרינאום במשך 10 דקות לפני העיסוי.

ידיים נקיות (רק בשיטה המסורתית)

את שואפת לעסות את פני הנרתיק, לא את העור החיצוני, ולכן ידיים נקיות הן חובה. חתכי את הציפורניים לפני העיסוי ושטפי את הידיים היטב. לאחר מכן, הניחי בערך כפית של חומר סיכה על האגודל והאצבעות ואת מוכנה להתחיל בעיסוי.

השתמשי במראה

לעשות לעצמך עיסוי פריניאום בפעם הראשונה אולי נראה מרתיע אך לעשות את זה מול המראה עוזר כי את יכולה לראות בדיוק מה את עושה.

 השתמשי בשמנים הנכונים בשבילך

שימון הופך את העיסוי לנוח יותר. חומרי סיכה מרככים ומרטיבים את רקמות הפרינאום. שמני עיסוי הפרינאום הטובים ביותר הם שמנים עדינים, טבעיים לחלוטין. בחרי בשמנים המפחיתים דלקת ומשפרים את גמישות העור. אנו ממליצים בחום על השמנים הבאים:

  • שמן שקדים
  • שמן זית
  • שמן ויטמין E

הימנעי משמנים העלולים להגביר את הסיכון לזיהומים בנרתיק. הימנעי מחומרי סיכה מסיסים במים המכילים רמות גבוהות של מלחיות. מוצרים אלה עלולים לגרות את רקמות הנרתיק העדינות. מוצרי קרם, שמנים אתריים בניחוח חזק, שמן עיסוי גוף רגיל או שמני בושם אינם מומלצים. הימנעי משימוש בשמנים על בסיס נפט כמו וזלין, שמן מינרלי או שמן תינוקות.

 

מתי להימנע מעיסוי פרינאום

אין לבצע עיסוי פרינאום אם:

  • הנך מתחת לשבוע ה-35 להריון
  • חווית סימפטומים של לידה מוקדמת
  • את סובלת מכל סוג של זיהום נרתיקי פעיל כגון הרפס או פטרת
  • יש לך שליית פתח (השליה מכסה את פתח צוואר הרחם באופן מלא או חלקי)
  • הרופא או המיילדת שלך המליצו נגד עיסוי פרינאום

 

סיכום

מחקרים קליניים מראים כי עיסוי פרינאום מסייע להפחית את הסיכון לקריעה ספונטנית של הפרינאום אצל נשים. עיסוי הפרינאום גם מקטין את הסיכוי לקבל אפיזיוטומיה. אמהות בלידה הראשונה, בפרט, יפיקו תועלת מעיסוי קבוע של פרינאום מכיוון שסביר כי שרירי הפרינאום החזקים יישארו ללא פגע [15] בלידה נרתיקית. בנוסף, נשים בהריון שגילן 30 ומעלה יפיקו תועלת מעיסוי קבוע של הפרינאום במיוחד בשבועות האחרונים של ההריון. במילים פשוטות, עיסוי פרינאום במהלך ההריון יכול להקל על הלידה ולהולהפחית את כאבי ההחלמה.

בכל מקרה, התייעצי עם הצוות המקצועי המלווה אותך במהלך ההריון כדי לדעת האם העיסוי נכון עבורך

אוקטובר 04, 2021